Besikta bilen

Lägesanalys #1

Nu har det gått ett tag sedan lagen infördes, och det är väl dags att reflektera lite över läget.

Jag har själv provat en ombesiktning hos annat ombud än Svensk Bilprovning. Jag skulle vilja säga att det var sådär. Jag fick 2:a på nummerplåtsbeslysningen och på ABSen. Lampan till nummerplåtsbelysningen bytte jag själv, men ABSen tyckte jag att märkesverkstaden fick ta tag i.

Tyvärr är det tydligen så att verkstaden måste åtgärda felet för att kunna “släcka tvåan”. Jag hade ju redan bytt lampa, så det var ett problem. Nu var mekanikern som tur är ingen paragrafryttare, så han skrev i protokollet att jag hade haft med mig lampan, och att han hade bytt den (utan kostnad).

Värt att tänka på är också att du måste ha med dig besiktningsprotokollet vid ombesiktningen. Det var ren tur att jag hade knölat in det i handskfacket.

Hur har lagen påverkat annars då? I expressen kan man läsa att vi fått fler besiktningsstationer, något som kanske inte var helt oväntat?

Gotlands allehanda varnar för att det kan bli mycket dyrare med besiktning. Något jag hörde på radion att verkstäderna själva inte trodde på. De hävdade att det enda de har att konkurrera med är priset, så det går inte att vara dyrare än någon annan. Kaj Raving har dock samlat en del “bevis” på att det skulle bli dyrare.

I Dalarnas Tidningar kunde vi redan i april läsa om att man skulle kunna få bilen besiktad online, via bilder. Värt att notera är dock att artikeln publicerades första april.

Hur har det påverkat dig?

Kommentarer

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *