Besikta bilen

Snart dags för vinterdäck

Nu är det snart dags att sätta på vinterdäcken! Det märks att det blir kallare fort, framför allt nätterna är kalla. Redan första oktober får man sätta på vinterdäcken, och att tidigt byta till vinterdäck leder enligt statistiken till färre olyckor. Hälften av alla bilar i trafiken har fortfarande sommardäck när första snön kommer, det är ganska skrämmande!

Sen kan man ju fråga sig om man ska ha dubbdäck eller odubbade vinterdäck. Jag vill slå ett slag för dubbdäck, då det står ganska klart att det är det säkra alternativet när man läser på lite. Odubbade vinterdäck kan säkert vara bra, om man kör på torr asfalt, vilket ju inte alls är ovanligt i storstadsområdena, men om du ska ge dig ut utanför tullarna, så se till att ha dubbade vinterdäck.

Du bör också känna till att mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3mm, men det är inte det enda. Vinterdäck innehåller mjukare gummi än sommardäck, och det är därför extra viktigt att de inte är för gamla. Gamla vinterdäck tappar nämligen en del av sin greppförmåga, och det blir extra otäckt om du har odubbade vinterdäck.

Kommentarer

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *